Over Shirts & Letters bv

Al meer dan 20 jaar ervaring als textielzeefdrukkerij en leverancier van bedrijfskleding en promotiekleding met opdruk

Van standaard T-shirts met opdruk tot bedrijfskleding met fulcolor opdruk of borduur

Interview met Mark Janssen van Shirts & Letters:

Hoe is Shirts & Letters als zeefdrukkerij begonnen?

Toen ik nog geen 20 was ben ik samen met mijn moeder en broer begonnen met het verkopen van T-shirts met opdruk voor evenementen en bedrijven in de buurt van onze woonplaats, Buren. Steeds meer bedrijven uit de buurt lieten shirts bij ons drukken en al snel kregen we de smaak te pakken. In het begin lieten we de kleding drukken bij een zeefdrukkerij in Tiel. Na paar jaar zijn we zelf een drukkerij begonnen om sneller te kunnen leveren. Sindsdien zijn we flexibel wanneer het gaat om levertijd en aantallen. Wil je een jas en 100 shirts, lever je spullen aan en heb je het zondag nodig, in overleg kan veel. Wij leveren verschillende merken kleding. Voor T-shirts bedrukken wij veel Gildan en B&C. Terwijl wij van jassen veel Slazenger, Santino en Lemon & Soda leveren. Sids enkele jaren leveren we werkkleding met opdruk zoals overalls en werkjassen van het merk Tricorp.

Niet eens tijd voor iets anders dan T-shirts drukken?

Haha, geen tijd over voor wat anders. Nee, eigenlijk ben ik wel blij met hoe het nu gaat. Wij hebben bewust gekozen om klein te blijven en we drukken naast T-shirts natuurlijk ook sweaters, werkkleding en producten als handdoeken en caps. Naast kleding verkopen we ook spandoeken en vlaggen en en zijn we sterk in stickers. Ons kleine team maakt dat mijn werkzaamheden heel divers zijn. we hebben echt contact met onze klanten en ik heb de mogelijkheid om heel flexibel te werken. Daarbij is er de laatste jaren veel veranderd in de textielbranche en zeefdrukkerij. De materialen zijn veranderd, er zijn meer mogelijkheden op te drukken en de verkoop via internet heeft veel veranderd. Voor mij is vooral de afwisseling erg fijn. Bijzonder drukwerk, mooie fullcolors of grappige prints vind ik leuk om zelf te drukken en ik optimaliseer graag de computeromgeving zodat we ons bezig kunnen houden met klantcontact en zo min mogelijk met administratie.

Wat zijn de veranderingen op drukgebied waar je net over sprak

In het verleden was het lastig om mooi rechstreeks fulcolors te drukken op donkere ondergrond. Zeker wanneer het geen katoenen ondergrond zoals een t-shirt was. De huidige technieken en materialen maken dit wel mogelijk. Fullcolour op donkere jassen, rechtstreeks zeefdruk van full-color op zwarte t-shirts, we drukken tegenwoordig met het mooiste resultaat. Mooie bijkomstigheid is dat de materialen die we gebruiken veel minder belastend zijn voor het milieu.

Wat voor klanten leveren jullie shirts en werkkleding aan?

Goede klanten! Zonder gekkigheid, wij leveren aan veel klanten al meer dan 15 jaar op rij werkkleding of promotionele kleding met opdruk. Wij maken zelden reclame en hebben het echt hebben van klanten die via, via of door goede ervaring eerder weer bij ons komen. Erg prettig om voor die klanten te kunnen werken. Onze klanten komen voornamelijk uit Nederland. Binnen Nederland bestellen zowel klanten uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht als ook Groningen en Lutjebroek bij ons. Het maakt DHL niet uit waar de shirts afgeleverd moeten worden. Met een beetje hulp van DHL en Postnl zijn demo's en pasmodellen binnen twee dagen bij de klant en orders van promotiekleding of werkkleding met opdruk worden standaard binnen twee weken. Onze klanten komen uit allerlei branches. Voor bouwbedrijven, transport en groenvoorzieningen leveren wij veel sweaters, shirt en werkbroeken met logo en voor scholen hebben wij veel bestellingen van T-shirts voor bijvoorbeeld sportdagen, avondvierdaagse of schoolreis. Aan studenten verkopen wij veel hoodedsweaters met opdruk van vereniging of dispuut en voor sportverenigingen leveren wij veel inloop en kampioensshirts. De laatste jaren verkopen we ook meer functionele kleding zoals hardloopshirts en we zien dat we daar veel nieuwe klanten mee krijgen.

Wat maakt Shirts & Letters bijzonder?

Bijzonder, bijzonder. Onze klanten roemen ons er vaak om; voor mij spreekt het voor zich. Wij werken met een klein team op kantoor en elke klant heeft een contactpersoon. Wij worden graag gebeld of gemaild en dan nog het liefst tussen 9 en 17, maar wanneer het nodig is kun je ons 24/7 bereiken. Standaard leveren wij binnen 10 werkdagen na bevestiging van layout en order de bestelling uit, maar wanneer nodig en mogelijk dan kan het al de volgende dag. Wij zijn flexibel wanneer het gaat om spoedopdrachten en ook binnen orders zijn wij flexibel. 15 shirts en 2 jassen? Geen probleem; geen minimale afnamen, kleurwissels etc.

De nieuwe website

Het heeft even op zich laten wachten. We wilden de verkoopsite graag zelf ontwikkelen. Een shirt met opdruk kun je overal kopen, maar we willen graag net iets meer bieden. Offerte moet eenvoudig door klant zelf te maken zijn en de totaalprijs moet direct duidelijk zijn. Geen moeilijke dingen als eerst mailadres invoeren of later nog toeslagen voor maat, kleur of drukwerk. Mooie foto's van de kleding en goede uitleg. Geen brei van 100 shirts waar je onmogelijk een keuze uit kunt maken. We hebben inmiddels enkele merken online en de basis van het assortiment promotiekleding staat online inclusief prijzen. De aanpassingen die voor de komenden maanden gepland staan zullen de site nog mooier, completer en overzichtelijker maken.

Je hoort steeds meer dat mensen kleding in Azie en vooral China laten drukken is dat een bedreiging voor jullie?

Dat klopt inderdaad en tegenwoordig laten ook veel bedrijven de shirts weer drukken in lage lonen landen in Europa. Wat vooral in opkomst is zijn de de special made orders. Steeds meer klanten ondervinden dat het in prijs erg interessant os op kleding op maat in eigen kleur met eigen label te maken. Shirts met een mouw in een andere kleur en dan precies de kleur van jullie huisstijl. Een wecklabel met logo van jullie bedrijf en de fleecesweater mooi verpakt met kaartje en zakje met jullie logo gedrukt. De transportkosten en korte lijnen die wij hebben maken het al bij veel kleinere aantallen mogelijk om prodcuten speciaal op maat te maken. Wij werken samen met twee grote spelers in Bangladesh en China. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit en ook het prodcutieproces waarborgen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vaak zijn klanten positief verbaasd wanneer ze offerte voor een special made krijgen. Wij verwachten begin 2017 via de site de mogelijkheid te bieden om prijs voor specials uit te rekenen. Nu moet je er nog even een offerte voor aanvragen per mail. Wij nemen dan contact op om model, kleur, kwaliteit te bespreken. Op onze site hebben wij proces duidelijk uitgelegd.